Myös aikaisemmat tutkijaesittelyt löytyvät arkistosta.
Tiedätkö tutkijoita, joka käyttävät Kielipankkia ja sopisivat kuukauden tutkijoiksi? Olisitko ehkä itse yksi heistä? Ehdota meille: https://www.kielipankki.fi/tuki/ota-yhteytta/
Päivitettävä aineisto sisältää viestit vuosilta 2021-2023. Suomi24-korpuksen uusi Korp-versio ja VRT-versio ovat tulossa saataville helmi-maaliskuussa 2025.
Ilmoita oman uuden aineistosi perustiedot Kielipankille: http://urn.fi/urn:nbn:fi:lb-2021121421
Kielipankin Korp-palvelu siirrettiin uudelle palvelimelle 12.11.2024. Samassa yhteydessä Korpiin tehtiin pieniä korjauksia ja muutoksia. Lue lisää…
European Language Data Space (lyhennettynä LDS) eli Eurooppalainen kielidata-avaruus on kielidatan, kuten teksti- ja puheaineistojen, jakamiseen ja kaupallistamiseen tarkoitettu ekosysteemi. LDS on nyt siirtymässä pilotointivaiheeseen, johon myös Kielipankki osallistuu. Lue lisää…
Verkkokurssi Korpuslingvistiikka ja tilastolliset menetelmät (5 op) järjestetään seuraavan kerran 13.1.–28.2.2025. Verkkokurssi on avoin kaikkien yliopistojen opiskelijoille.
FIN-CLARIAH on valittu Suomen Akatemian Kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartalle 2025–2028. Kuluneen vuoden aikana tehtyyn työhön voi tutustua verkkosivuilla.
Marraskuussa FIN-CLARIAH-väki kokoontui Turkuun keskustelemaan metadatasta. Lue tapahtuman yhteenveto DARIAH-FI:n blogista.
Lokakuussa Helsingin yliopisto, Kites ry ja LAREINA-hanke järjestivät ”LLMs and Speech-Centric AI” -työpajan, johon suomalaisen teollisuuden, julkishallinnon ja tutkimuksen asiantuntijat kokoontuivat keskustelemaan kielimalleista ja puheteknologioiden mahdollisuuksista eri organisaatioissa. Vastaavista tulevista tapahtumista tiedotamme LAREINA-hankkeen kautta.
Vuosina 2020-2024 toimineella Lahjoita puhetta -kampanjalla kerättiin suuri ja monipuolinen suomenkielinen puheaineisto, jota sekä tutkijat että yritykset voivat käyttää tietyillä ehdoilla. Kielipankki osallistui Helsingin yliopistossa 30.10.2024 järjestettyyn Studia Generalia -sarjan ”Kansalaistiede”-tapahtumaan, jossa esiteltiin aineiston avulla tehtävää tutkimus- ja kehitystyötä. Aineiston avulla on esimerkiksi kehitetty automaattista puheentunnistusta Aalto-yliopistossa ja puhesynteesiä Helsingin yliopistossa.
Kaikkien aikojen kolmas Digital Research Data and Human Sciences (DRDHum) -konferenssi pidettiin Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa 10.-12.12.2024. Konferenssiohjelman oheistapahtumana FIN-CLARIAH järjesti työpajan, jossa tutustuttiin erityisesti verkosta kerätyn aineiston tutkimuksen kannalta sopiviin työkaluihin ja palveluihin, joita FIN-CLARIAH-hankkeessa kehitetään. Lue lisää DARIAH-FI:n blogista
FIN-CLARIAH-hanke esittäytyy eri paikkakunnilla kiertuetapahtumissa, joissa voit kuulla lisää humanististen ja yhteiskuntatieteiden alan ajankohtaisesta tutkimuksesta, menetelmistä, työkaluista ja palveluista. Myös Kielipankki on tietenkin mukana kiertueella! Seuraava tapahtuma on määrä järjestää maaliskuussa 2025 Vaasan yliopistossa. Lisätietoa tapahtumista päivitetään Kielipankin verkkosivuille.
Tiesitkö, että CLARINilta voi saada rahoitusta esimerkiksi tutkijoiden ja opettajien liikkuvuuteen tai tapahtumien ja koulutusten järjestämiseen? Tarkista rahoitusmuodot ja haut CLARINin sivuilta: https://www.clarin.eu/funding
Kielipankki toivottaa kaikille rauhallista vuodenvaihdetta!
Mietta Lennes ja Wilhelmina Dyster
projektisuunnittelijat
fin-clarin@helsinki.fi
Tilaa/peruuta Kielipankin uutiskirje: https://www.kielipankki.fi/kielipankki/uutiskirjeen-tilaus/
Katso myös CLARINin uutiskirje: https://www.clarin.eu/content/newsflash