Tässä suunnitelmassa esitellään erityyppisten kielivarojen säilytysperiaatteet Kielipankissa.
Kielipankki ottaa vastaan ja saattaa käytettäväksi suomalaisten sekä suomea tai muita suomalaisugrilaisia kieliä käsittelevien tutkijoiden tuottamaa luonnollista kieltä sisältävää dataa ja metadataa.
FIN-CLARIN vastaa sijoitettujen kielivarojen pitkäaikaissäilytyksestä. Kielipankki ei poista sijoitettuja kielivaroja niiden omistajan suostumuksetta.
Kielivarojen valmistelussa, sijoittamisessa ja rikastamisessa FIN-CLARIN soveltaa kieliaineistojen tuotantolinjamallia. FIN-CLARINin asiantuntijat tukevat ja neuvovat sijoittajia kielivaran elinkaaren eri vaiheissa.
Kielipankkiin sijoitetut kielivarat jakautuvat kolmeen tukitasoon:
FIN-CLARINin kansallinen koordinaattori tekee lopulliset uusien kielivarojen sijoituspäätökset ja tukitasovalinnat. Helsingin yliopiston tutkimustuen lakiosasto on mukana laatimassa uusia sopimuksia ja valitsemassa asianmukaiset lisenssiehdot.
Tukitason ohella kullakin sijoitetulla aineistolla on säilytysluokkansa. Säilytysluokka ei suoraan riipu tukitasosta, vaikka valinnoilla voikin olla yhteisiä perusteita.
Kielipankissa käytettyjä ohjelmistoja sen sijaan ei lähtökohtaisesti säilötä sellaisinaan vaan niiden tarjoama toiminnallisuus saatetaan siirtyä kattamaan jollain toisella tapaa. Uusista sovelluksista sekä merkittävistä ohjelmistomuutoksista siirtymäohjeineen kerrotaan Kielipankki-portaalissa.