FIN-CLARIN on suomalaisten yliopistojen, CSC:n ja Kotimaisten kielten keskuksen muodostama konsortio, joka auttaa ihmistieteiden tutkijoita käyttämään, jalostamaan, säilyttämään ja jakamaan tutkimusaineistoja. Aineistoja ja työkaluja tarjoava Kielipankki on FIN-CLARINin palvelukokonaisuus. Helsingin yliopisto vastaa aineistojen hankinnasta, työkalujen kehityksestä sekä koulutustoiminnasta. CSC vastaa teknisestä ylläpidosta.
Autamme humanististen tieteiden tutkijoita poistamalla turhat tutkimuksen hidasteet. Saatamme aineistot sähköiseen muotoon, mahdollistamme sisältöhaun sekä järjestämme aineistojen pitkäaikaissäilytyksen, uudelleenkäytön ja käyttöoikeuksien hallinnan.
Tarjoamme tutkijoille mahdollisuuden hakea esimerkkejä puhe-, video- ja tekstiaineistoista erilaisten kielellisten rakenteiden perusteella. Virkkeitä laajempia kokonaisuuksia tutkiville tarjoamme dokumenttihaun sisällön perusteella.
Tuomme sähköisiä aineistoja tutkijoiden saataville välittämällä muistiorganisaatioiden aineistoja, joihin liitetään edistynyt sisältöhaku, sekä säilyttämällä ja välittämällä tutkimusprojektien lähdeaineistoja. Lisäksi luomme tai sovitamme työkaluja aineistojen jalostamiseen (esim. OCR, automaattiset jäsentimet, puheentunnistus, annotointi) ja sisältöhakujen edistämiseen (esim. luokittelu ja tiedonlouhinta).
FIN-CLARIN-konsortio on osa eurooppalaista CLARIN ERIC -yhteisöä, joka pyrkii luomaan digitaalisille ihmistieteille ja sosialitieteille yhteistä tutkimusinfrastruktuuria. FIN-CLARINin tavoitteena on varmistaa, että kaikki Suomen tutkijat pääsevät mahdollisimman helposti käyttämään mitä tahansa eurooppalaisia CLARIN-yhteensopivia kieliaineistoja, ja että ulkomaisille tutkijoille tarjotaan vastaavat mahdollisuudet suomalaisiin aineistoihin.
Kielipankki on FIN-CLARINin palvelukokonaisuus, joka tarjoaa kieliaineistojen tallennus-, lupa- ja hakupalveluita Suomessa. FIN-CLARIN ottaa vastaan tutkijoiden tuottamat uudet aineistot ja kehittää niihin liittyviä käyttöohjeita ja tukipalveluja.
FIN-CLARIN-konsortion jäseninä on suomalaisia yliopistoja ja korkeakouluja sekä Kotimaisten kielten keskus (Kotus) ja CSC – Tieteen tietotekniikan keskus. Suomalaiset tutkijat liittyvät CLARIN-infrastruktuuriin FIN-CLARINin kautta. CLARIN (Common Language Resources and Technology Infrastructure) on osa eurooppalaista ESFRI-tiekarttaa (European Strategy Forum on Research Infrastructures). FIN-CLARIN kuuluu vuodesta 2009 lähtien suomalaisten tutkimusinfrastruktuurien kansalliseen tiekarttaan. FIN-CLARIN on mukana toteuttamassa CLARINin standardeja.
FIN-CLARIN-konsortion johtoryhmä päättää konsortion toiminnan suuntaviivoista. Johtoryhmänä toimii jäsenorganisaatioiden edustajista koottu ryhmä. Kukin jäsenorganisaatio on asettanut johtoryhmään varsinaisen edustajan ja tälle varaedustajan. Johtoryhmän puheenjohtajana toimii tutkimusjohtaja Krister Lindén.
Helsingin yliopisto Krister Lindén, puheenjohtaja |
Aalto-yliopisto Mikko Kurimo, virallinen edustaja Paavo Alku, varajäsen |
CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Pekka Lehtovuori, virallinen edustaja Katri Tegel, varajäsen |
Itä-Suomen yliopisto Mikko Laitinen, virallinen edustaja Jukka Mäkisalo, varajäsen |
Jyväskylän yliopisto Ari Huhta, virallinen edustaja Jarmo Jantunen, varajäsen |
Kotimaisten kielten keskus Sakari Korpikallio, virallinen edustaja Tarja Heinonen, varajäsen |
Oulun yliopisto Mirka Rauniomaa, virallinen edustaja Sisko Brunni, varajäsen |
Tampereen yliopisto Mikhail Mikhailov, virallinen edustaja Paavo Arvola, varajäsen |
Turun yliopisto Veronika Laippala, virallinen edustaja Nobufumi Inaba, varajäsen |
Vaasan yliopisto Merja Koskela, virallinen edustaja |
Finnish Center for Artificial Intelligence Terhi Kajaste |
Viimeksi päivitetty: 2023-04-17