Aineistokohtaiset tietosuojaehdot (seuruu)

In English

Aineiston nimi: Murteenseuruukorpus (seuruu)

Aineiston kuvailutiedot: urn:nbn:fi:lb-2014073043
Lisenssi: urn:nbn:fi:lb-2015041317

Aineisto sisältää henkilötietoja, joiden käsittelyä koskevat erityisehdot on kuvattu tällä sivulla. Tutustu lisäksi henkilötietoja sisältävien Kielipankin aineistojen käsittelyohjeisiin.

Kielipankkiin talletetun aineiston rekisterinpitäjä

Kotimaisten kielten keskus
Hakaniemenranta 6
00530 Helsinki

Kotimaisten kielten keskuksen tietosuojavastaava

Sähköpostiosoite: maija.sutinen@kotus.fi

Kielipankki toimii tämän Aineiston osalta henkilötietojen käsittelijänä.

Lisätietoja Kielipankin aineistojen tietosuojasta voit pyytää FIN-CLARINin asiakaspalvelusta.

Henkilötietojen kuvaus

Aineiston sisältämien henkilötietojen tyypit

Aineisto koostuu

  • haastatteluäänitteistä, joiden alkuperäistä sisältöä ei ole muokattu,
  • puheesta tehdyistä tekstimuotoisista litteraateista ja muusta tutkimuksen kannalta tarpeellisesta merkkauksesta sekä
  • haastateltavien erikseen antamista taustatiedoista (sukupuoli, syntymäaika tai syntymävuosi, syntymäpaikka, asuinpaikka haastatteluhetkellä)

Suuri osa tallenteista on teemahaastatteluja, joiden puheenaiheet myötäilevät haastateltavien elämänvaiheita ja paikkakunnan asioita. Äänitteiden alussa mainitaan useimmiten haastateltavan koko nimi ja paikkakunta, jolla haastattelu on tehty. Haastateltavan henkilöllisyys saattaa käydä ilmi myös muista kohdista epäsuorasti hänen oman puheäänensä, haastattelussa mainittujen asioiden ja muiden Aineistoon sisältyvien tietojen perusteella etenkin, kun kyseessä ovat olleet pienehköt maaseutupaikkakunnat.

Äänitteissä esiintyviä tunnisteita ei ole pyritty poistamaan tai häivyttämään, koska tämä haittaisi Aineiston pääasiallista käyttöä murteiden vertailuun ja seurantaan. Äänitteitä ei voida muokata täysin tunnisteettomiksi siten, että tutkimuksen toteuttaminen olisi edelleen mahdollista tarkoituksenmukaisella tavalla.

Haastateltaville on suullisesti kerrottu, että heiltä kerättyjä tietoja tullaan käyttämään tutkimukseen ja että haastattelut myös arkistoidaan myöhempää tutkimuskäyttöä varten. Kattavia dokumentteja ei varhaisemmista äänitteistä kuitenkaan ole. Toisinaan haastattelijoina toimineet tutkijat ja opiskelijat ovat myös saaneet ohjeekseen välttää korostamasta murre- tai kielentutkimusta, jottei taustoitus vaikuttaisi haastateltavien puheeseen ja kielenkäyttöön. Haastateltaville kerrottiin lisäksi, että heitä voitaisiin pyytää osallistumaan myös uusiin haastattelukierroksiin. Osallistuminen oli kuitenkin kaikissa tapauksissa vapaaehtoista.

Rekisteröityjen ryhmät

Rekisteröidyt ovat kymmeneltä eri maaseutupaikkakunnalta (Alastaro, Alatornio, Artjärvi, Eurajoki, Kauhava, Lapinlahti, Liperi, Pälkäne, Savitaipale, Sotkamo) kotoisin olevia eri-ikäisiä suomalaisia, jotka suostuivat vapaaehtoisesti haastateltaviksi. Ensimmäinen haastattelukierros aloitettiin vuonna 1989 ja toinen kierros kesti vuodesta 1999 vuoteen 2007.

Aineiston keräämisen tavoitteena on ollut, että murteita ja niiden muuttumista ajan mittaan voitaisiin tutkia, vertailla ja seurata sekä yksilötasolla että puhujaryhmien ja paikkakuntien välillä. Samoilla paikkakunnilla on uusina tutkimushankkeina toteutettu haastattelukierroksia osaksi samojen tutkittavien kanssa vielä myöhemminkin noin 10 vuoden välein.

Aineistoon liittyvät erityiset tietosuojaehdot

Käyttäjällä tarkoitetaan näissä tietosuojaehdoissa sitä tahoa, joka toimii vastaanotettavan aineiston rekisterinpitäjänä yleisen tietosuoja-asetuksen (EU) 2016/679 mukaan. Käyttäjä voi siis tapauksesta ja aineiston käyttötarkoituksesta riippuen olla Kielipankin käyttäjän työnantaja tai organisaatio, jossa hän toimii (esimerkiksi yliopisto, ammattikorkeakoulu tai muu tutkimusorganisaatio) tai palvelun käyttäjä henkilökohtaisesti.

Käyttäjä ymmärtää, että aineistoa vastaanottaessaan siitä tulee soveltuvan tietosuojalainsäädännön mukaan rekisterinpitäjä. Käyttäjä on vastuussa siitä, että se noudattaa henkilötietojen käsittelyssä soveltuvaa tietosuojalainsäädäntöä.

Henkilötietojen käyttötarkoitus

  • Aineistoa saa käyttää ainoastaan Rekisterinpitäjän hyväksymässä tutkimussuunnitelmassa kuvattuun kielitieteelliseen tutkimustarkoitukseen.

Henkilötietojen sijainti

  • Henkilötietoja ei saa käsitellä Euroopan talousalueen ulkopuolella.
    Aineiston voi saada käsiteltäväksi Euroopan talousalueen ulkopuolella vain erillisestä hakemuksesta. Ota siinä tapauksessa yhteyttä Kielipankkiin.

Julkaise linkki omaan tietosuojailmoitukseen

Kun haet käyttöoikeutta tähän Aineistoon, ilmoita oman hankkeesi yleistajuinen otsikko sekä avoimesti saatavilla olevan tietosuojaselosteen linkki Kielipankille. Linkkiä voi tarvittaessa päivittää myöhemmin tällä lomakkeella. Ilmoitetut tiedot julkaistaan Kielipankin verkkosivuilla.

Päivitykset

Tätä sivua on viimeksi päivitetty 19.7.2024.

 

Tämän sivun pysyvä tunniste: urn:nbn:fi:lb-2021062248